Extra’s (ideeën)

Hieronder vind je alvast een aantal van de ideeën.

Permaculture

Sleutelgat tuin:

Doordat het compostvat in het midden zit worden de voedingsstoffen vanzelf aan de grond afgegeven. In koudere klimaten is het ook voordelig dat het compostvat warmte afgeeft aan de grond, want daardoor wordt het groeiseizoen langer.

Afbeeldingsresultaat voor keyhole garden

Combineren in de natuurlijke moestuin…


Groendak

Langere levensduur van de dakbedekking: een laagje groen beschermt de dakbedekking tegen UV-stralen, ijs en sneeuw. Door blootstelling aan extreem hoge en lage temperaturen te vermijden, gaat de dakbedekking 2 à 3 keer zo lang mee als bij een klassiek dak.

Isolatie tegen warmte en koude: bijkomend voordeel is dat het in de zomer binnen heerlijk koel blijft en in de winter aangenaam warm. Die lagere energiebehoefte merkt u ook op uw energiefactuur.

Geluidsisolatie: het groendak – en dan vooral het substraat – absorbeert zowel impactlawaai, bijvoorbeeld van regen of hagel, als omgevingslawaai.

Esthetische voordelen: groendaken verhogen het esthetische karakter van zowel gebouwen als wijken. Ze zijn ook aangenamer voor bewoners van hoger gelegen woningen.

Extra ruimte: een bewandelbaar groendak kan een uitbreiding van uw tuin betekenen of extra ruimte bieden om groenten en kruiden te telen.

Natuurlijke bestrijding in de (moes)tuin

Oorwormen lokken!  De oorwormen kunnen helpen om de bladluizen onder controle te houden. Met eenvoudige hulpmiddelen zoals oorwormpotjes kan u schuilplaatsen maken voor oorwormen, zodat ze de meeste bladluizen kunnen opruimen. Bespuitingen tegen schadelijke insecten zijn zodoende overbodig of maar beperkt nodig!

Kruiden

Nogal wat kruiden beschikken over geneeskrachtige eigenschappen. Lang geleden zagen mensen hoe dieren bepaalde planten gingen eten, als ze ziek waren. En er beter van werden. Toen hebben ze dat ook maar eens geprobeerd, en wat ze daarbij ontdekten, vertelden ze eeuwenlang aan elkaar door. Later schreven ze het ook neer in kruidenboeken, zoals Leni’s Kruidenboek er ook één is.

Heb je een idee of een supertip voor ons? 

Laat het weten aub!

Nog eens in de kijker!

Verschillende opties wordt op dit moment bekeken wat betreft de toekomst van NatHumAni.
Daarnaast ben ik uiteraard nog op zoek achter de perfecte locatie.

Dus..weet jij ergens van een oude hoeve/boerderij dat momenteel niet in gebruik is, en waar er ruimte en mogelijkheden is om NatHumAni uit te bouwen tot wat het zou moeten zijn?
Laat mij het weten!

Verschillende mogelijkheden om dit te realiseren kan dan bekeken worden.

Wat moet er aanwezig zijn?

 Liefst een afgescheiden woon een belevingsruimte.

 Zo veel mogelijk groen

 Eventuele mogelijkheden om dieren op te vangen

 Bereikbaar zijn met openbare vervoer
 +- 10 kilometer van Sint-Niklaas

Moet niet in perfecte staat zijn!