Zaterdag 14 mei ’22. Deze dag stond o.a. in het teken van de garageverkoop t.v.v. NatHumAni. Een foto-impressie van deze gezellige dag. Wat een geweldige opkomst!

Zaterdag 22/4 mocht ik een oproep doen om een geschikte locatie te vinden bij “Radio Land Van Waas“.

https://www.facebook.com/radiolandvanwaas/posts/3891168834331868

Het Nieuwsblad 😊

SINT-NIKLAAS – 

Tanja Virang (47) uit Sint-Niklaas is op zoek naar een leegstaande hoeve of andere groene locatie om een zorgboerderij op te starten. Daar wil ze een brede groep van kwetsbare mensen helpen. NatHumAni, zo zal die plek heten, wat staat voor Nature, Human en Animal (natuur, mens en dier).

Veel staat of valt met de locatie. Als het groot genoeg is, kunnen we misschien zelfs stacaravans plaatsen en overnachtingen aanbieden

Een duurzame, recreatieve, inclusieve en belevingsgerichte dagbesteding voor kwetsbare groepen: dat hoopt Tanja Virang op te bouwen. “Ik interpreteer het begrip ‘kwetsbare groepen’ nogal ruim”, zegt de vrouw. “Niet alleen mensen met een beperking maar bijvoorbeeld ook jongeren die uitvallen op school en nood hebben aan bezinningstijd, of mensen met een burn-out.”

Na een voorafgaand gesprek zorgt NatHumAni voor begeleiding op maat. Dat doet Tanja niet alleen maar met hulp van haar partner, dochter en enkele vrijwilligers.

Mieren zien werken

Op het programma staat veel tijd in het groen: dieren verzorgen, de moestuin onderhouden en met de oogst koken, maar ook gewoon stilstaan en genieten van het bos of de weide. “Dit is niet zomaar wat graan strooien voor de kippen”, zegt Tanja. “Mensen nemen niet meer de tijd om echt met de natuur bezig te zijn en wij willen dat wel doen: in het gras zitten, de bladeren horen ruisen, de mieren zien werken.”

De dieren van NatHumAni zullen overigens ook uit een kwetsbare groep komen. Zo heeft Tanja al een overeenkomst om twee geredde geiten op het toekomstige terrein op te vangen. “Eigenlijk brengen we dieren met een rugzak en mensen met een rugzak samen.”

Slapen en spelen

NatHumAni zit in de laatste rechte lijn naar erkenning als vzw. Als er nu ook een locatie is, kunnen Tania en co echt starten. Tanja zoekt een terrein in een straal van 10 kilometer rond Sint-Niklaas, “Liefst zo groen mogelijk en bereikbaar met het openbaar vervoer.”

Een hoeve in goede of slechte staat is ideaal, maar het kan ook zonder gebouw, als er maar water en elektriciteit aanwezig is, en de mogelijkheid om iets uit te bouwen. “Veel staat of valt met de locatie. Als het groot genoeg is, kunnen we misschien zelfs stacaravans plaatsen en overnachtingen aanbieden. Of in het weekend een speelplek voor kinderen.”

Tanja werkt als begeleidster in het Dagcentrum Sint-Niklaas. Voor haar is het oprichten van een eigen vzw een logische stap. “Ik denk hier al twintig jaar over na, maar pas de jongste twee jaar maak ik er echt werk van. Al van kleins af was ik het gewoon bezig te zijn in de natuur. Contact met de natuur is voor mensen zo belangrijk, maar we zijn dat een beetje kwijtgeraakt.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210423_93552890?&articlehash=966E9723E355AF4D3E126220B377428E7810C170F5B0F1443EDBF177EC8EC779F2DBC5ADD4D015F422440D4ABA834C34842668BAA5E7DE05ECFA167EBCF4FD9C

En ook “Mijn Stad Sint-Niklaas” heeft NatHumAni vernoemd!

https://www.mijnstad.be/sint-niklaas/wie-helpt-groene-zorgboerderij-nathumani-aan-een-locatie-rond-sint-niklaas/?utm_source=mijnstad.be&utm_medium=mijnstaddashboard&utm_campaign=referral&fbclid=IwAR0bGeno4EkMAiDUEy31Y9j2X7EuYoAjWU1h_wWH_s60Dzte0ppRzXSPTW4

Facebook