Zorgboerderij en Belevingshoeve

 

 
 • De Wei. Hier kan contact gemaakt worden met de dieren – die net zoals de persoon in kwestie – met een “rugzak” (lees – verwaarlozing, ex-industrie dieren….) bij ons terechtkomen. Het werken met dieren brengt een dubbele verantwoordelijkheid met zich mee: voor de cliënt net als voor het dier. Beiden dienen duurzame en positieve effecten te ondervinden. De hulpverleningscontext moet zowel voor mens als dier goed toeven en herstellend zijn. “Wei Wu Wei” (Begrip uit het Taoïsme) Hier is het uiteindelijke doel het streven naar een evenwichtige situatie tussen de persoon en de dieren en zodoende, zacht en onmerkbaar, in harmonie te geraken met jezelf, de andere, de omgeving en de natuur.” Individueel wordt bekeken, stapje voor stapje wat kan. Verzorging, samen uitdagingen aangaan, of juist ermee wachten. Door de kwetsbaarheid van de dieren te voelen, te zien en te ervaren kunnen eigen kwetsbaarheden van de cliënt zichtbaar(der) worden. Samen op weg naar vertrouwen hebben in jezelf en in elkaar is de basis.
 • Het Bos. Een plaats om te vertoeven/te ontdekken en om materiaal te verzamelen. Een plaats om te luisteren/te voelen en te ruiken. Een plaats om te mogen zijn.
 • Met een Prikkelpad kan je genieten van de natuur en die met al je zintuigen beleven. Een prikkelpad is een belevings- en ontmoetingspad die de zintuigen aanwakkeren: van kijkmuur, een woelbak en waterbeestjes tot knuffelboom. Je kunt hier zitten, snoezelen, kijken, ruiken, voelen, ontmoeten en samen genieten van de rust in de natuur.
 • Uiteraard kan een Moestuin en een Kruidentuin niet ontbreken. Volledig Biologisch en natuurlijk gekweekt spreekt voor zich. Dit is extra belangrijk voor ons ecosysteem en dragen bij aan de biodiversiteit. En zo helpen wij ook een beetje. En dat dit nodig is, weten wij wel allemaal ondertussen. Dus wil je graag heerlijk met je handen in de aarde? Of je spieren en kracht gebruiken om de  grond te breken en los te maken met een woelriek? Of wacht je liever tot er gezaaid en geoogst kan worden? Samen zoeken wij het uit.
 • Geen Moestuin zonder een Compostbak, werk aan de winkel voor diegene die zich geroepen voelen dus!
 • Een Bloemenweide om bijen, hommels en vlinders aan te trekken.  Het verlies van onze insecten is een dramatische aanslag op de natuur. Een noodzaak dus in een wereld waar insecten stilaan verdwijnen terwijl ze zo nodig zijn. Een weide waar er van alles te ontdekken is.
 • Een Boomhut heeft dan weer iets magisch. Het is een plek waar je je lekker kan klimmen, de boom aanraken, voelen en ruiken, de wind horen waaien en je  terug kan trekken om even alleen te zijn…of ontdekken en ontzettend ver te kijken.  Klim je met ons mee?
 • De verhalen tipi. De oude verhalen over dieren en de natuur, de mythologie en kennis…samen luisteren, en beleven rond een vuurtje. Maar eerst het hout samen gaan sprokkelen, een vuur opbouwen misschien? De sfeer/de geluiden en de verhalen horen..samen op reis gaan. Wat klopt, en wat klopt niet?
 • Een knutselruimte waar wij in de koudere winterdagen of te natte dagen van alles kunnen creëren van het natuurlijke materiaal dat wij verzameld hebben, eventueel aangevuld met ecologische producten en uiteraard materiaal dat recycleerbaar is. Laat je fantasie gaan!
 • Een winkelhoekje met onze eigen producten en creaties kan dan ook uiteraard niet ontbreken. 
 • Een keuken waar er met volle aandacht en volledig plantaardig wordt gekookt. Geen gebruik dus van dierlijke producten, maar natuurlijk en ecologisch en met zo veel mogelijk van wat wij zelf gezaaid en geoogst hebben.